Nieuws

Smokey the Pear: van Homebrew tot Uiltje Special

In 2022 hebben we de brouwerij een carte blanche gegeven voor de specials. Wat willen zij brouwen. Een van deze lettervruchten, of liever gezegd, gerstevruchten is de Smokey the Pear. Dit bier is niet zomaar tot stand gekomen en uit de duim gezogen. Het recept is bedacht door James, onze Packaging Manager. Hij vertelt ons over het ontstaan van zijn Smokey the Pear. 

Cannibale Royale & Two Chefs Brewing

‘Het begon eigenlijk bij een homebrew-competitie van Cannibale Royale en Two Chefs Brewing. Thuisbrouwers konden hier hun recepten en bier opsturen dat daarna daadwerkelijk werd gebrouwen en uitgeschonken bij Cannibale Royale. Een maatje en ik hadden het idee om een gerookte saison te brouwen. We dachten dat dat een interessant bier kon worden. Het was net wat anders dan mensen gewend zijn en het stond als een huis als homebrew. We hadden het namelijk al een keer eerder gebrouwen. De organisatie vond het een goed recept, maar ze zeiden dat het mogelijk een wat saai bier kon worden, hoewel ik denk dat er ook bezwaren waren op de gist die we gebruikten. Die wilden ze niet in de brouwerij hebben.’

Ik en een maatje hadden het idee om een gerookte saison te brouwen.

Flinke inschattingsfout maar goed resultaat

‘De organisatie kwam gelukkig bij ons terug omdat ze zagen dat we wel goed bier konden brouwen. Toch moesten we wel een ander bier maken. Dat viel alleen een beetje rauw op ons dak, want aan de ene kant was het enorme kans, maar aan de andere kant…de deadline was over vier weken. Brouwtechnisch is dat krap. Hierdoor konden we niet nieuwe spullen bestellen en moesten we roeien met de riemen die we hadden. We hadden echter genoeg om een Smoked Wheat Ale te brouwen. Met het commentaar van de jury in ons achterhoofd wisten we niet of ze dit bier dan interessanter zouden vinden dan een smoked saison. Daarom leek het ons een goed idee om fruit toe te voegen aan het bier. Het was namelijk een zomercompetitie en daarom zou het bier goed in het seizoen passen. Hoe dan ook, we hadden het onderbuikgevoel dat peer en tarwe goed zouden samengaan. Zodoende, maakten we een gerookte tarwebier met peer. We bleven ons echter zorgen maken over de deadline. Daarom had ik de keuze gemaakt om direct bij de eerste fermentatie een zooi peren erin te gooien. Dat was dus een flinke fout… want het gaf de gist uiteraard te veel suiker waardoor het overal uitspoot. Een grote bende en we verloren 1/3 van de batch. Maar… het eindresultaat was erg goed gelukt.’

Rookbier & home brewing

We hebben uiteindelijk helaas niet de competitie gewonnen. Ik gok dat dit bier een te uitgesproken en specifieke smaak had. Rookbier in het algemeen vinden brouwers en beergeeks fantastisch door het gelaagde en complexe karakter, maar het kan Jan met de pet afschrikken. Dat is ook gelijk de reden waarom ik thuis brouwen zo leuk vind. Je kan doen whatever the f*ck you want omdat jij een bier lekker vindt of lekker lijkt. Het komt erop neer dat thuisbrouwen je in de gelegenheid stelt om te brouwen wat je van de financiële afdeling eigenlijk niet mag doen. En als het fout gaat, dan moet je een tijdje bier drinken wat minder lekker is.

Toen ik bij Uiltje een recept of een idee mocht inleveren voor een bier, stond dit bier eigenlijk gelijk in mijn top drie. Het is een cool en interessant bier. Ik was daarnaast benieuwd hoe zo een recept het zou doen op de grote schaal van een macrobrouwerij. Daarom ben ik enorm benieuwd hoe de grote markt op mijn bier gaan reageren. Ik kan niet wachten. Ik vind dat het erg goed gelukt is. En het is gewoon ontzettend cool dat jouw bier naar allerlei slijterijen, cafés en klanten gaat. En vooral dat mijn naam op de hoed van de uil staat. Dat maakt het extra leuk.

Zie, lees en proef het eindresultaat van James:

Smokey The Pear