Nieuws

De Librije x Uiltje

Uiltje samenwerking met Librije

Speciaalbier uitschenken bij een vijfgangenmenu. Toprestaurants willen er nog lang niet altijd aan. Plenty wijnarrangementen op de kaart, meerdere wijnen op de kaart passend bij één en hetzelfde gerecht, of zelfs de gerechten naar een wijn ‘toe koken’; het is nog steeds de norm in de meeste restaurants. Daarmee is speciaalbier maar zelden onderdeel van een uitgebalanceerd meergangenmenu. Bier is vaak niet meer dan een aperitief, waarvan tijdens de maaltijd al snel afscheid wordt genomen. Zonde.

De Librije gaat over op IPA uit blik

Gelukkig is het tij voorzichtig aan het keren. Met De Librije voorop, vindt speciaalbier langzaam zijn weg naar de top van de Nederlandse gastronomie. Zo kun je in Zwolle nu bij een sterrengerecht genieten van onze prijswinnende Bird of Prey. Sinds kort wordt onze flagship IPA bij diverse gerechten uitgeschonken in De Librije. Gewoon. Zó uit het blik. En daar zijn we trots op. Samen met Sabas Joosten (sommelier bij De Librije), Rick Kempen (bierambassadeur bij Bier&cO) en Robbert Uijleman (oprichter Uiltje Brewing Company), verkennen we de voorzichtige gastronomische opmars van speciaalbier in het algemeen en de Bird of Prey uit blik in het bijzonder.

Uiltje bier in De Librije

‘Onze gasten vroegen steeds vaker om een arrangement van bieren in plaats van wijnen’, zo vertelde Thérèse Boer al in 2016 aan nu.nl. Bierambassadeur Rick Kempen was er destijds dan ook bij, toen het team sommeliers van De Librije onderzocht of het aanbieden van speciaalbier wat toe kon voegen aan de smaakbeleving van haar gasten. Het antwoord daarop bleek volmondig ‘ja’. Het ontstaan van een bierkaart bij De Librije was daarmee een feit. Waar een IPA in die eerste proeverij nog te uitgesproken werd bevonden om goed te passen bij de verfijnde en elegante keuken, is ook dat inzicht inmiddels bijgedraaid. De ontwikkeling is goed te verklaren: speciaalbier is bezig aan een gigantische opmars. De keuze wordt steeds breder en daarmee ontstaan er steeds meer mooie combinaties met gerechten. Daarnaast is de consument ook steeds meer gewend geraakt aan uitgesprokener biersmaken. Allemaal ontwikkelingen die nu hebben geleid tot onze Bird of Prey, op de kaart bij De Librije. En dat in een nog vrij ongebruikelijke verschijningsvorm.

librije klein uiltje

Nieuwe blik op blik

Blik. Het levert toch vaak associaties op met studenten, zwervers en alcoholisten. Consumptie in grote aantallen, liefst opgepikt uit de onderste schappen van een Duitse grootgrutter. En ja. Dat is absoluut een manier om naar bier uit blik te kijken. Laten we het er maar op houden dat blik ook daar zijn functie heeft. Maar blik heeft een aantal belangrijke voordelen, die specifiek bijdragen aan de smaakbeleving van speciaalbier. Voor bier geldt: licht en lucht zijn de twee belangrijkste factoren die het verouderingsproces fors versnellen. Factoren die in de lucht- en lichtdichte blikverpakking geen enkele kans krijgen. Daardoor blijft speciaalbier in blik langer vers, wat zorgt voor een langer behoud van de smaak. Bierambassadeur Kempen zegt daarover: ‘Uitgerekend bier zoals een IPA, waarbij die kakelverse, knisperfrisse hop-aroma’s en hop-ervaring zo cruciaal zijn, wil je het liefst zo vers mogelijk drinken.’ Tel daarbij op dat het vervoer van bier in blik een stuk efficiënter (lees: milieuvriendelijker) kan worden ingericht dan voor flessen en je hebt ineens drie belangrijke redenen om bier in blik dat stukje extra waardering te geven.

librije foto uiltje geschonken

Ultieme versheid

Bij Uiltje geloven we in de uitgesproken smaak van hop forward bieren. En wil je optimaal kunnen genieten van de smaken die daarbij horen, dan is de versheid van cruciaal belang. Versheid en mooie hop; het komt fantastisch samen met het schenken van de Bird of Prey in De Librije. Deze IPAs worden zo snel mogelijk na het afvullen vervoerd in gekoelde omstandigheden. Dat betekent dat gasten van De Librije binnen 48 uur na het afvullen kunnen genieten van onze flagship IPA. Alleen met een pop-up restaurant in onze eigen brouwerij kunnen we onze Bird of Prey misschien sneller met je favoriete gerecht pairen, maar die ambitie hebben we vooralsnog niet. De Librije onderstreept het belang van de versheid nog eens, door de Bird of Prey pas aan tafel, rechtstreeks uit het blik uit te schenken. ‘Dat is ongebruikelijk en was voor ons ook nieuw,’ vertelt sommelier Sabas Joosten, ‘maar het is bij IPA zo dat het karakter van dat bier vooral tot zijn recht komt als je het vers schenkt én proeft.’ Nadat De Librije in 2016 al het voortouw nam door speciaalbier überhaupt een plek op de kaart te geven, kantelen zij nu dus ook het stigma op bier uit blik. ‘Het is een eer dat een restaurant als De Librije het voortouw neemt en laat zien aan Nederland, dat je gewoon blik kunt uitschenken aan tafel’, aldus onze oprichter Robbert Uijleman.