Nieuws

Hop Heaven: een uniek monument van Uiltje in Londen

De Bermondsey Beer Mile is de belangrijkste bestemming van Londen voor ambachtelijk bier en ambachtelijke ales. Van de vele taprooms, brouwerijen en bars op deze straat is er een Nederlandse taproom gespecialiseerd in bier uit de Lage Landen, genaamd It Ain’t Much If It Ain’t Dutch. Om de opening van zijn nieuwe toplocatie onder de spoorwegbogen van Zuid-Londen te vieren, gaf mede-eigenaar Eric Holland van Uiltje een vrijbrief om iets geweldigs te doen met zijn gewelf van 14 bij 8 meter. De Nederlandse brouwer, bekend om zijn IPAs en zijn brutale toon en cartooneske illustraties, reageerde met Hop Heaven, een op Engeland gerichte versie van de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan.

Het idee om een illustratie in de stijl van Michelangelo voor het plafond van de bar te maken begon als een grap. Mede-eigenaar en directeur van de bar, Eric Holland, gaf de voorzet en Uiltje trapte hem er in.
“Toen we onze cartoonist Gerben benaderden voor het project, herinnerde hij ons eraan dat het Michelangelo zes jaar kostte om het plafond van de Sixtijnse Kapel af te maken,” zegt Joyce Kooijman, marketingmanager van Uiltje. “Maar Gerben is een extreem snelle cartoonist. Hij zei dat hij het waarschijnlijk in twee maanden kon afronden.”

Gerben is Gerben Valkema, de Nederlandse cartoonist verantwoordelijk voor alle labels en kunstwerken van Uiltje. Samen met schrijver en creatief directeur John Weich werd de tijdslijn vastgesteld op twee maanden.

“Twee maanden, geen twee jaar,” zegt Valkema. “Ik heb me afgezonderd in mijn atelier en getekend. Het waren een lange twee maanden.”

Welkom in Hop Heaven
Met 14 bij 8 meter is de illustratie van Uiltje kleiner dan de 40×13 meter van de Sixtijnse Kapel. En in plaats van 33 afzonderlijke panelen opnieuw te maken zoals het origineel van Michelangelo, illustreerde Valkema 33 verschillende Engelse iconen over één hemels paneel.

Met de titel Hop Heaven bevat het plafond een Who’s Who van de Engelse cultuur, variërend van historische figuren zoals William Shakespeare, Winston Churchill en Charles Darwin tot popiconen zoals Ali G, Freddie Mercury en David Bowie. In Hop Heaven wandelen The Beatles over een zebrapad gemaakt van wolken, en raakt Where’s Waldo verdwaald in een menigte. Patsy en Arthur van de Holy Grail maken een verschijning, net als Lou en Andy van Little Britain. Fans van Harry Potter en Beertje Paddington zullen niet teleurgesteld zijn, evenmin als liefhebbers van Mr. Bean of Mr. Tea Bag en The Ministry of Silly Walks. Er is een Royal Guard, een Bobby en twee Engelse voetballers gekleed in iconische tenues uit 1966 en 1996. En omdat het een Nederlandse taproom is, sloop Valkema op verzoek van de eigenaar voetballegende Johan Cruyff binnen.

De dynamische tekening heeft nog meer gelijkenissen met Michelangelo’s origineel: in het midden van de tekening bevinden zich Adam en … God, maar in plaats van vingers aan te raken, klinken ze met glazen.

Gemaakt voor interactie
Uiltje heeft een lange reputatie opgebouwd vanwege zijn ondeugendheid (mischief). In de loop der jaren heeft het merk een sterke fanbase opgebouwd voor zijn bereidheid om de uitersten te verkennen door kerstbomen, Nederlandse klompen en earl grey thee in de tanks te gooien. De meesten kennen Uiltje echter van zijn op Marvel geïnspireerde assortiment van core-bieren, waaronder Bird of Prey IPA, Bird of Prey 0.2, Wit, Blond en Juicy Lucy. Het is dan ook niet geheel verrassend dat ook deze bieren in de Hop Heaven zijn opgenomen.

Om de interactie uit te nodigen, heeft Uiltje een tafelspel gemaakt voor gasten, inclusief een kaart op elke tafel van de taproom. Terwijl ze met hun vrienden een biertje drinken, kunnen ze proberen de namen te raden van alle 33 figuren die alleen als silhouetten worden gepresenteerd. De overeenkomstige namen staan op de achterkant van elke kaart.

“Het begon als een beetje een grap, maar het plafond is ambitieus genoeg om een Londens landmark te worden,” zegt Kooijman van Uiltje. “Nu willen we op de Top 10-lijst van Londen-attracties van TripAdvisor komen, naast de Tower of London en de London Eye. Misschien zelfs een nummer 1 ranking onder de Londense bierliefhebbers.”

Hop Heaven werd officieel onthuld op 9 februari 2024 in de Nederlandse taproom – It ain’t much, if it ain’t Dutch, 67-68 Enid St, Londen SE16 3RA, Engeland.

Bekijk hier het volledige plafond: