Nieuws

Alcoholvrij bier zonder in te leveren op smaak: Superb-Owl

De vlucht van alcoholvrij bier is onmiskenbaar. In 2020 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 8,5%. Voor de brouwers een meevaller, in een jaar waarin de totale verkoop met 14% daalde als gevolg van de gedwongen horeca sluiting. Met de groei in verkoop van alcoholvrij bier, groeit ook het assortiment. Net als bij alcoholhoudende bieren, is er bij de alcoholvrij-drinkende consument vraag naar meer bierstijlen dan een 0.0 variant van pils alleen. Duidelijk zichtbaar in de cijfers: in 2020 groeide de omzet van alcoholvrije speciaalbieren namelijk met ruim 65%.

Mooi man, al die cijfers. Maar wat betekent het voor ons bij Uiltje? Simpel. De tijd is rijp voor onze eigen eerste alcoholvrije IPA: de Superb-Owl. Een lichte IPA met een volle hoppige smaak, maar extreem laag in alcohol én calorieën. We spreken onze eigen Bart van Kleef (Head of Marketing bij Uiltje) over de totstandkoming van de nieuwste toevoeging aan onze core range bieren.

Even wennen

“Het heeft voor ons even geduurd voordat we zover waren.” opent Bart het gesprek. “Allereerst omdat we met elkaar moesten wennen aan het idee om een alcoholvrij bier op de markt te brengen. De trend om bewuster met alcohol om te gaan én ook bewuster om te gaan met het aantal calorieën dat je op een dag inneemt, hebben niet alleen bij de consument langzaam aan terrein gewonnen. Wij hebben dat proces ook doorgemaakt. Zodanig zelfs, dat we inmiddels ook vinden dat dit bier een plek verdient in onze core range; de reeks bieren die we altijd blijven brouwen en die dus beschikbaar blijven.” Prima, de wens is er. Maar dan moet je het vervolgens ook nog kunnen produceren.

Bart vervolgt: “het brouwen van een alcoholvrij bier is technisch best ingewikkeld en vergt een compleet ander brouwproces met andere apparatuur. Dat betekent dat we de Superb-Owl dus ergens anders brouwen, maar wel met behoud van de kwaliteit van de Uiltje bieren; dus met uitgesproken én gedurfde smaak. Onze stempel zit er onmiskenbaar op.”

Gewoon twee keer zoveel hop

Die uitgesproken smaak, dat wil nog wel eens de uitdaging zijn. Criticasters zullen zeggen dat het ontbreken van de alcohol, betekent dat het bier zijn ziel mist. “Wij hebben in de voorbereiding natuurlijk een heleboel alcoholvrije bieren geproefd.” vertelt Bart over de totstandkoming van de Superb-Owl. “En eigenlijk was onze insteek: we combineren alle elementen die we lekker vinden van andere alcoholvrije IPA’s en dan roepen we dat er twee keer zoveel hop in moet. Natuurlijk wel met een eindproduct dat in balans blijft, wat echt een grotere uitdaging is als de alcohol ontbreekt.”

“Wij hebben in de voorbereiding natuurlijk een heleboel alcoholvrije bieren geproefd.”

Maar is dat ook gelukt? De eerste proefpakketten via Bierista waren binnen no time uitverkocht en op het online social biernetwerk Untappd zijn de meningen overwegend positief. En daarmee lijkt de belangrijkste doelstelling alvast geslaagd: het brouwen van een genietbaar uitgesproken IPA, zonder alcohol.

Minstens zo kenmerkend voor de bieren van Uiltje, naast die uitgesproken smaak, is de herkenbare vormgeving. Waarbij met de komst van de Superb-Owl dus een nieuw en blijvend karakter moest worden toegevoegd aan de bestaande groep uilen van de core rangeIn onze ontdekkingstocht langs andere alcoholvrije bieren, merkten we als snel dat de kleurstelling die veel merken hiervoor hanteren, blauw met wit is. Daar wilden we wat mee. Bovendien gingen onze gedachten als snel richting een sportieve en fitte Uil. Die combinatie bracht ons op het American Football thema. En, dit gelooft natuurlijk helemaal niemand, totaal toevallig viel de release uiteindelijk samen met het Super Bowl weekend van 2021.”

Klopt. Dat gelooft niemand, maar een goed verhaal is het wel. “We hopen met Superb-Owl vooral gewoon een mooi alcoholvrij alternatief neer te zetten. Zodat je ook op een bewuste manier kunt genieten van een uitgesproken IPA, als je even geen zin hebt in alcohol of teveel calorieën.”

Tot slot

Is met deze eerste alcoholvrije IPA de doos van Pandora dan geopend? Mogen we op termijn nog meer varianten verwachten? “We zijn heel blij met de eerste reacties op de Superb-Owl. De vraag naar andere alcoholvrije varianten van de diverse bierstijlen is duidelijk. Daar willen in de toekomst ook absoluut naar luisteren. Met onze nu al rijke traditie aan New England IPA’s, sluit ik dus niet uit dat we op termijn daar ook een alcoholvrije variant voor zullen gaan ontwikkelen.” zo besluit Bart, een tikkeltje mysterieus, het gesprek.