Nieuws

Oeps Verwisseld

Het maken van labels is een vak apart. Naast het designen en verzinnen van tekeningen en onderwerpen is het label ook een klein wetboek. Gewicht, alcoholpercentage, inhoud, allergenen, waarschuwingen en nog veel meer moet vermeld worden op ieder blik. Zelfs als je zoveel bieren uitbrengt als Uiltje, slipt er wel eens een foutje in. Daarom moet het hele bedrijf het label nalezen en op de kleine letters, grote letters, icoontjes en tekstballonnetjes letten om eventuele foutjes eruit te halen. Zelfs nadat Gerben Valkema het label af heeft, kan het gebeuren dat het label toch nog een last minute aanpassing nodig heeft. Zo ook met de Smokey the Pear.

Het oorspronkelijke label  (l) en het nieuwe label (r)                               

Het ging in dit geval om twee aanpassingen. Ten eerste moest de bedenker van het recept, onze eigen packaging manager James, op het label worden vereeuwigd. Ten tweede kwam de brouwerij met de opmerking dat niet de peren, maar het mout was gerookt. Met Gerben op de sneltoets kan ieder probleem worden opgelost en al snel tekende hij nog enkele gerststengels op het label.

Gelukkig zijn we niet de enige die de fout in zijn gegaan als het gaat om Smokey the Pear, of beter gezegd, Smokey the Bear.

We nemen je mee naar Kerst 1955 in Atlanta, Georgia.

Het zijn hoogtijdagen voor speelgoedwinkeliers en alles vliegt over de toonbank. Tollen, hobbelpaarden, BB-guns (dat was toen nog okay), boeken en natuurlijk poppen. Een populaire pop in die tijd was de Patti Prays-pop.

Dit popje stond er namelijk om bekend dat zodra de pop op d’r zij werd gelegd er een liefelijk gebedje van een meisjesstem klonk:

‘Now I lay me down to sleep,
I pray the Lord my soul to keep,
God bless Mommy,
God bless Daddy,
Amen.’

Kerst breekt aan en kinnekes zitten met hun hart vol verwachting te loensen naar de kerstboom in afwachting of Patti Prays onder de kerstboom zal liggen. Maar eerst terug naar een paar dagen voor kerst. In de naastgelegen staat, South Carolina, organiseerde het bosbeheer aldaar een campagne tegen bosbranden met niemand minder dan Smokey the Bear. Een mascotte die in het leven was geroepen om kinderen te waarschuwen voor bosbranden. Speciaal voor deze campagne heeft het bosbeheer 96 Smokey the Bear knuffels besteld met een geluidssysteempje dat met een diepe grommende stem de volgende tekst uitsprak:

‘I’m Smokey the Bear, I’m the Smokey the Bear.
‘Running and looking for smoke in the air.
‘I warn careless people and tell them “take care.”
‘Please prevent forest fires, says Smokey the Bear.’

Bij de presentatie en uitgifte van de beren testte de nietsvermoedende presentator de beer en tot ieders verbazing zei Smokey the Bear heel liefelijk ‘Now I lay me down to sleep,’. Het bosbeheer was not amused en lichtte de poppenfabrikant in. De poppenfabrikant had namelijk per ongeluk een geluidssysteem verwisseld met die van Patti Prays. Terug naar Kerst in Atlanta. Er moet dus ergens in Atlanta een meisje zijn geweest die vol vreugde een Patti Prays uitpakte, ging slapen en in een diepe grommende stem heeft gehoord met:

 

‘I’m Smokey the Bear, I’m the Smokey the Bear.

‘Running and looking for smoke in the air.’

 

Ik weet niet wat het moraal van dit verhaal is, maar ik heb het in ieder geval te doen met de ouders van het meisje die dit traumatische wondje hebben moeten plakken.

Smokey the Bear (l) en Patti Prays (r)

Bronnen

GOOIT SPREKENDE POP ROET IN KERSTMAAL VAN KIND?. “Nijmeegsch dagblad”. Nijmegen, 23-12-1955, p. 3. Geraadpleegd op Delpher op 19-01-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRANM03:048402072:mpeg21:p00003

Vintage 1957 Ideal Patti Prays Talking Doll 18″ Tall, Ebay

Vintage 1960s Smokey the Bear, Ebay