Nieuws

Over het gouwe ouwe drankspelletje: pasglazen!

Pasglazen blog foto

Daar zit je dan. IPAtje in je hand en naast je een zak chips. De nieuwe zak Nibbets ligt dermate ver van de bank dat je je lot maar accepteert en genoegen neemt met de oude zak Wokkels die je gisteren hebt laten liggen op de salontafel. Aan de andere kant van de bank vind je je parelmoer, je schatje, je alles, je old ball-and-chain. Ze is voor de 2694e keer snoepjes aan het ordenen op haar telefoon, maar gelukkig is ze al bijna bij Jawbreaker Junction, dus dat heeft ze om naar uit te kijken. Je zegt tegen je vrienden dat je een MMA-gevecht gaat kijken, terwijl je dondersgoed weet dat je niet kan wachten totdat Astrid Joosten weer op je scherm verschijnt voor 2 voor 12. Wie zit er voor de achtste week op rij met z’n porum op de bank? Die vraag hoef ik niet op te zoeken, Astrid.

 

De hoogtepuntjes van je lockdown-weekend voelen niet bijzonderder aan dan een oudedaagse dinsdag. Het is constant ‘volhouden’, ‘houden van’ en  ‘afstand houden’ dat zich tevens als een mantra herhaalt op het nieuws. Het IPAtje voelt ineens niet meer zo bijzonder als eerst. Niet zoals in de kroeg, bij je vrienden of in de brouwerij. 

 

Maar toen. Het Demissionaire Duo kwam weer op de buis en sprak de verlossende woorden: de terrassen gaan open! Heerlijk weer kijken naar de flanerende mensen, slechte outfits, en ja, zelfs de toerist is weer gespot. Toch was er wel iets huiselijks, iets behaaglijks aan al dat gepuzzel, geknutsel geluier en gefrunnik. Ik zeg: Waarom stoppen? En doe er een schepje bovenop! 

 

Pak je liefste bij de hand en ga knutselen! We gaan ‘pasglazen’ maken en vandaag is ons basismateriaal BIER!

 

Het pasglas was in de zeventiende eeuw een veelgebruikt object in gezelschappen. Het spel werd vaak gespeeld in speciale langwerpige glazen. Door de slechte kwaliteit van het glas en de slechte naam van het spel zijn deze glazen zeer zeldzaam. Daarom is het makkelijker om er zelf eentje te maken, mocht je er geen een meer in de schuur hebben staan. 

 

Wat heb je nodig?

2x Uiltje FF Lekker Met Je Bek In het Zonnetje (trust me, niet iets sterks)

2x oude tall glasses (hoe hoger het glas, hoe beter)

1x strook duct-tape 

 

Het maken van een pasglas is simpel:

 

Stap 1: Knip een strook ducttape in strookjes van 5mm. Maak er vervolgens ongeveer 8. 

Stap 2: Plak de strookjes om de glazen met steeds twee vingers tussen elk strookje (de vingers van je vriendin, niet die worstenvingers van jou). 

 

Als het goed is, heb je nu een glas met 3 tot 4 ringen

 

Stap 3: Vul het bier tot de bovenste rand.

 

Hoe werkt het?

Je bent nu helemaal ready om te gaan pasglazen! Het gaat bij pasglazen om precisie. Zet het glas aan je lippen en begin te drinken. Het is nu de kunst om te stoppen bij het eerstvolgende streepje. Zit je eronder of erboven? Helaas, je moet doordrinken naar het volgende streepje net zolang tot je het goed hebt. Degene die als eerste z’n glas leeg heeft, heeft verloren (of gewonnen?). Ready for a rematch? Fill it up!

 

Mike is bij ons de webshop-man. Tussen het rennen en vliegen met bier en dozen door vindt hij het super tof om in de rijke geschiedenis van onze eet- en drinkcultuur te duiken!