HomeBlogGastblog: Maak er zo’n moment van
Nieuws

Gastblog: Maak er zo’n moment van

Je kent ze wel, van die momenten waar je nog precies weet waar je was en wat je deed. Nine-eleven in Amerika, of voor de ouderen onder ons: de val van de Berlijnse muur, de vrijlating van Nelson Mandela en de meest recentelijke: de eerste lockdown en de horeca die op stel en sprong dicht moest. Met mijn olifantengeheugen heb ik veel van deze momenten en wonderbaarlijk genoeg, speelt bier vaak een rol.

Het allereerste bier wat ik dronk weet ik nog als de dag van gisteren en dat is lang geleden. Of de eerste keer een La Chouffe, ik weet nog precies met wie en waar. Mijn eerste Jopenbier uit stenen liter pullen, of de eerste keer een geuze, kwak en heel memorabel: mijn eerste NEIPA. Die avond dat ik eindelijk IPA lekker begon te vinden, dat was een superavond!

De zaterdagavond voor de eerste lockdown vorig jaar maakte ik nog een klein rondje langs een paar van mijn favoriete cafés met één van mijn beste maatjes. De zondag van de lockdown zat ik met een klein katertje lekker thuis. Toen de horeca 1 juni weer open mocht ben ik niet meteen naar de dichtstbijzijnde kroeg gerend maar heb even de kat uit de boom gekeken.

Na een paar dagen en een dikke ochtend hard werken met mijn lief, reden we halverwege de middag richting huis. Mijn lief zei dat hij thuis lekker een ijskoud bier ging nemen. Terstond sloeg ik links af om zogenaamd een ‘toeristische route’ te nemen. Dan kwamen we langs dat kleine buurtcafétje van een vriend waar ze vast niet met de benen uit de ramen hingen.

Blij kwamen we de (lege) kroeg binnen en bestelden ons eerste voetje van een niet nader te noemen brouwerij en WAUW, wat smaakte die goed! Schone leidingen, vers bier, schoon glas, weer eens aan de toog, kletsend met de kastelein, dit was hemels! Helaas moest ik rijden… Het alcoholvrije bier wat ik daarna nam van een niet nader te noemen brouwerij viel enorm tegen.

Met de tweede lockdown hebben we onze stamcafés geholpen met het legen van de fusten. Gelukkig had één café een heus literglas van een bepaald bier, wat tot grote hilariteit leidde en als gevolg had dat bijna het hele café dat bier dronk. Ook een memorabel moment.

Dit schrijvende kijk ik enorm uit naar dat eerste ijskoude, verse glas bier uit de tap en krijg ik er enorme dorst van. Hier kijk ik al een paar maanden naar uit, de horeca is dan 195 dagen dicht geweest (totaal 273 (!)). Dit keer ga ik niet wachten. Dit keer ren ik op 28 april naar de horeca. De reservering is al gemaakt. Die auto laat ik staan. Wat ga ik genieten van de smaken van dat eerste bier van de tap en van de bardames en heren weer zien en spreken. Het aan de toog zitten en de ouderwetse gezelligheid van de kroeg zal nog even moeten wachten, maar ik hoop dat we daar allemaal snel weer van kunnen genieten.

Ik maak er straks in ieder geval weer een memorabel moment van en daag iedereen uit hetzelfde te doen. Geniet van de eerste slok van dat verse bier uit de tap, van het eindelijk weer kroegsnuiven en zorg dat je je dat nog lang blijft herinneren. Ik verzeker je, dan geniet je er nog heel lang van na.

Als je mee doet, wil je mij en de horeca een plezier doen en het niet bij één glas laten?

Bij voorbaat dank, neem niet als tweede een alcoholvrije en blijf gezond!