Wat is bockbier?

Denk je aan een mooie herfstdag, dan krijg je spontaan zin in een lekker bockbiertje. Toch? De herfst is hét bockbierseizoen bij uitstek. Maar ook in de lente is er een bock, in Nederland beter bekend als de lentebock. En eerlijk, bockbier is zoveel meer dan je in eerste instantie zou denken! Lees meer

 

Uiltje's Bock bieren

Apfelstrudel Doppelbock
Bokbier
Diep in het uiterste zuiden van Duitsland, waar Apfelstrudel...
€ 3,75
3,75
We hebben alleen nog stukken op voorraad

Uiltje's Bock archief

Life's Like A Bock Of Chocolates

6,5%, Bock
Uiltje- Imperial Pineapple Weizenbock- Blik

Imperial Pineapple Weizenbock

8,5%, Imperial Pineapple Weizenbock
Uiltje- Blazin' Raisin- Blik

Blazin’ Raisin

6,5%, Cherry Wood Aged Raisin Bock

Wat is Bockbier

We beginnen bij het begin. Wat is bockbier precies? Met een gemiddeld alcoholpercentage van 6,5% of hoger, hoort bockbier per definitie thuis bij de sterkere bieren. Het wordt gebrouwen als lager, waarna de lange rijping zorgt voor mooie, krachtige smaken. Bockbieren zijn donkerder van kleur – variërend van amber tot donkerbruin – en meer gefocust op het moutprofiel dan het hopprofiel.

De geschiedenis van bockbier

Van origine werd bockbier door monniken gedronken, als een soort van ode aan de toekomst. Zo stond het bier tijdens de vastentijd symbool voor de betere tijden die zouden volgen na een lange, koude winter. Bockbier is een Duitse traditie voor speciale gelegenheden, en eentje die al eeuwenlang bestaat.

Voor de monniken diende bockbier als extra energiebron, als het ‘vloeibare brood’. Toch heeft het bier nu niet meer diezelfde voedingswaarde als toen en speelt de alcohol tegenwoordig een grotere rol.

‘Bock’ is het Duitse woord voor ‘bok’, maar dat is niet waar de term bockbier oorspronkelijk vandaan komt. De naam “ainpockisch”, zoals het bier in Duitsland werd genoemd, is door import naar het buitenland onbedoeld veranderd in de naam “bockbier”. En, the rest is history.

Bock bier Uiltje

De smaak van bockbier

Bockbier is toegankelijk van smaak en heeft een lager koolzuurgehalte dan de meeste andere bieren. Er zijn twee kenmerkende bockbierstijlen: 1. de doppelbock; sterker, moutachtiger en donkerder, en 2. de maibock; met meer hopachtige, lichte tonen. Maibock, van origine ook wel ‘helles bock’, wordt vaak in een adem genoemd met de lente en met de maand mei. Het bier is droger, lichter en niet zo moutig als de dobbelbock. Minder bekend is het bestaan van de derde bock: de eisbock. Door tijdens het brouwproces het water van dit bier te bevriezen en ontdooien, is het alcoholpercentage hoger dan de doppelbock en de smaak fruitig.

Het verschil tussen bockbier en stoutbier?

Het grote verschil zit ‘m in de gist. Wat bockbieren zijn voor de lager-familie, zijn stout bieren voor de ales. Bock wordt al sinds de 14e eeuw gebrouwen en komt oorspronkelijk uit Einbeck, Noord-Duitsland. En al snel is het in een grote hit heel Europa geworden.

Bockbier stijlen

Zoals hierboven te lezen, is de bockbierstijl zoveel meer dan je zou denken. De categorie bockbieren is zo groot, dat we er makkelijk een hele webpagina aan kunnen wijden. Maar no worries, we houden het kort.

Je hebt vast van onze beruchte, jaarlijks terugkerende Apfelstrudel Doppelbock gehoord. (Zo niet: ga het proeven! Het is een topper!) De doppelbock is een grotere, sterkere versie van het ‘gewone’ bockbier. En dan is er nog de weizenbock – de tarwevariant van bockbier – en het eisbockbier – waarvan het bier deels bevroren en ontdooid wordt voor een sterker, super smaakvol bockbier. Om je een idee te geven.

Bockbier? HELL YEAH

Zo, dit was ‘m, onze korte bockbier-tour. En het is duidelijk: bockbier is mateloos populair. Er bestaan zelfs speciale bockbiercafés en bockbierfestivals, van a tot z in het teken van de bock. Dus, waar wacht je op? Ga voor bockbier, en je krijgt er geen spijt van!

Foodpairing Webshopdeal deal Uil

Bockbier bij Uiltje Brewing Company

Welk type bockbier je ook drinkt, het draait allemaal om de perfecte balans van zoete en nootachtige mouttonen. Met het lage hopprofiel en gemiddelde bitters past bockbier heel goed bij een stuk gegrild vlees, kaas of chocolade.

Bij Uiltje Brewing Company houden we van krachtige bieren, zoals onze Apfelstrudel Doppelbock. Deze jaarlijkse comeback-held is er sowieso één om te onthouden. Met zijn 11% houdt ‘ie je warm op een Hollandse herfst- of ijskoude winterdag! Ben je benieuwd naar al onze bockbieren? Check dan snel onze bockbier shoppagina!