HomeBlogGastblog: “Waar willen jullie heen?”
Nieuws

Gastblog: “Waar willen jullie heen?”

Waar willen jullie heen?

‘Waar zouden jullie heen willen?’ vraag ik aan Elsbeth, Simon en Rick. We zitten aan tafel 50 in Bierproeflokaal In de Wildeman, beter bekend als de ronde stamtafel. Elsbeth zit aan de Orval, wij aan de Duitse joekels. Kaasje erbij, laptops uit en even kletsen na een werkdag.

‘Waar zouden jullie heen willen, wanneer we weer ergens heen mogen natuurlijk.’

Voor ik deze vraag stelde, heb ik hier zelf natuurlijk ook al eens over nagedacht. Waar zou ik zelf heen gaan? The Red Lion Pub in Leeds? Niet per sé de meeste interessante bierplek, maar mooie mild ales op tap en vrienden knuffelen die we nu al langer dan een jaar niet hebben gezien. Oh man, wat zou ik wel niet doen voor een pint Timothy Taylor of een Black Sheep Ale uit de cask. Of zou ik liever terug naar St. Anton in Oostenrijk willen? Een halve liter pils boven op een besneeuwde berg, misschien wel een schnapps ernaast en daarna nog even naar de pub in het dorp voor een pint Guinness? Of naar een Duitse Biergarten, die van Weihenstephan in Freising of op de heuvel bij Spezial in Bamberg. Een heerlijke stein Rauchbier, wat te knabbelen ernaast en lekker slobberen. Of zou ik juist eerder naar een bierfestival willen gaan? Allemaal interessante bieren proeven, lekker neuzelen met medebierliefhebbers en brouwers. Zou ik dan Borefts willen doen? Of toch Edinburgh Craft Beer festival? Of het schattige bierfeest van Hawkshead (waar ik voor het eerst van de cask mocht tappen).

Simon komt er ook niet helemaal uit. ‘Oh, lekker naar Bamberg! Of een andere Duitse biertuin! Of nee, misschien wil ik wel naar een pub. Maar ik ben ook nog niet in Pilzen geweest, dat wil ik ook nog heel graag.’
Ook Rick mist onze Oosterburen. Of nou ja, in ieder geval hun bier en hun stubes. Of New York, daar is ook zoveel moois te proeven. ‘Proletariat, daar heb ik zo ontzettend lekker gezeten. Mooie bieren, bekwame barmensen, gezellige gasten. Wat een topmiddag was dat.’ En zo is het natuurlijk ook. Als is het bier nog zo koud en nog zo lekker, als de mensen om je heen een stelletje lelijke druiven zijn, dan wordt het uiteindelijk alsnog niks.

Elsbeth is nog stil.

‘Uiteindelijk missen we natuurlijk de beleving,’ zegt Simon. ‘Nieuwe mensen ontmoeten, ideeën uitwisselen, in de watten gelegd worden.’ Naar de kroeg gaan is makkelijk, maar een thuiskamergevoel creëren is dat niet altijd. Een plek waar je je altijd welkom voelt, waar je heen wilt met vrienden, maar ook graag alleen. Waar je uren wilt kletsen, maar waar je ook eens in stilte van je bier wil genieten. Waar je ontzettend kan uitkijken om iets nieuws te proeven, maar ook zo kan verlangen naar een klassieker.

‘San, bedoel je dan dat als we weer ergens heen mogen, dat het dan ook weer druk is?’ vraagt Elsbeth. ‘Dus met volle tafels en staande mensen en vieze glazen op de bar die gespoeld moeten worden, maar daar is even geen tijd voor, want bier tappen komt altijd eerst?’
‘Ja, precies,’ zeg ik, ‘gewoon weer als vanouds, van voor corona en de anderhalve meter en ellebogen geven. Gewoon ergens een kruk vinden en aanschuiven, of je de mensen nou kent of niet.’

‘Nou, in dat geval wil ik dan gewoon naar de Wildeman.’ Elsbeth zegt het stellig zonder een greintje twijfel. ‘ik wil gasten weer verwelkomen en brillen poetsen en hapjes maken. Ik wil weer dat het zo druk is dat ik zelf niet kan zitten in mijn eigen kroeg en dat ik trots om me heen kan kijken en beseffen wat een fijne plek dit is.’ We kijken elkaar allemaal aan en denken hetzelfde. Ook al zitten we nu alle vier in de Wildeman, het is toch niet zoals het hoort. En we zijn het allemaal met elkaar eens: als alles weer mag, willen we hier zijn, precies waar we nu zitten.

Sanne Carbaat: StiBON-Doemens Diplom Biersommelier & gastvrouw Bierproeflokaal In De Wildeman

Simon & Elsbeth Fokkema: eigenaren Bierproeflokaal In de Wildeman. Kolksteeg 3, 1012 PT, Amsterdam

Rick Kempen: Bierambassadeur en auteur van o.a. “Bier” ISBN 9789026339417