HomeBlogGastblog: Smaak
Nieuws

Gastblog: Smaak

Smaak?

Bier wordt gemaakt van vier ingrediënten, als je tenminste kijkt naar de basisingrediënten. Maar er zijn brouwers die van alles in hun ketels gooien om extra smaak aan hun bieren te geven. Een kerstboom, bijvoorbeeld. Ach, het levert leuke plaatjes op. Sommige brouwers weten echter niet van ophouden. Daar moeten steeds gekkere dingen in het wort worden gegooid om het interessant te houden, blijkbaar. Maar levert dat nou lekkerder bieren op?

Ik was ooit best wel een Omnipollo fanboy. Mooie goses zoals de Bianca, stouts zoals de Noa, en pale ales als de Maz(arin). Nu ben ik bang dat Karl Grandin en Henok Fentie hun Omnipolloverse iets te ver doordrijven. Vooral de goses en de stouts worden dikker, zoeter en zwaarder. En naar mijn idee te chemisch. Alles omdat ze niet meer bezig zijn met bierbrouwen, maar met gebakjes omzetten in bier.

De laatste Bianca’s die ik dronk waren dikke, stroperige, zoete fabricaties die niets meer met bier te maken hadden. De stouts hadden zoveel ahornsiroop erin dat het glazuur van mijn tanden sprong. Of zoveel tonkabonen dat je tong ervan uitdroogde. Ik ben dus afgehaakt bij Omnipollo. Waar ik eerst in de rij stond om er maar wat te kunnen proeven, loop ik er nu met een grote boog omheen.

Ik ben heus niet vies van concepten bedenken en daar een beleving omheen maken. Ik begrijp dat als je van huis uit een banketbakker bent, en je gaat bierbrouwen, de gedachte bij opkomt: hoe zou dit gebakje in biervorm smaken? Als een stout normaal al naar chocolade smaakt, dan kun je het vast ook laten smaken naar een Bossche Bol. Als een stout naar vanille smaakt, dan kun je het vast laten smaken naar crème brulee. Het mooie is, daar heb je helemaal geen gekke ingrediënten voor nodig.

Een stout een mooie volle chocoladesmaak geven? Speel met je mouten. Vanille voor de crème brulée? Lagering in eikenhouten vaten does the trick. Volgens mij heb je aan die vier basisingrediënten genoeg om een mooi bier te brouwen. Of dat nu een subtiel friszure gose is, een mooi volle dikke stout, een hoppige, fruitige IPA, of een fris zoetig witbier. Mogelijkheden te over om te experimenteren met mout, hop, water en gist.

Bij veel IPA-brouwers zie je al dat het gebruik van verschillende hoppen al andere bieren maken. Zo is het uiteindelijke recept van Jopens Mooie Nel tot stand gekomen. Eerst een paar versies maken met verschillende hopsoorten en dan kies je uiteindelijk wat het meest in de smaak valt. En Frontaal vroeg vorig jaar aan het publiek wat de favoriete Juice Punch was om de top drie als greatest hits nog een keer uit te brengen. En dat is nog maar spelen met één ingrediënt!

Dus brouwers, doe eens gek. Ga terug naar de basis. Maak eens wat moois met maar vier ingrediënten. En als je IPA niet extreem genoeg voor je is, dan gebruikt je een keer rookmout. Kijk eens wat dat doet. Als je blond te vlak smaakt, kijk eens wat zeewater doet. Is je stout niet dik genoeg, probeer eens een double mash. Speel met water, mout, hop en gist en je hebt een ander bier. Ga weer eens echt brouwen.

Taco Zuidema: StiBON-Doemens Diplom Biersommelier, merkadviseur en copywriter by 5000bc.nl