Wat is een Session IPA?

Session IPA’s zijn India Pale Ale’s met een lager alcoholgehalte en een meer hoppig profiel. Dus hou je van zonneschijn? Hou je van bier drinken? En vind je het soms leuk om die twee te combineren? Haal dan een paar lekkere session bieren in huis! Een session gaat prima samen met warm weer en zonneschijn. Kijk eens naar een aantal IPA’s die prima passen bij een Session IPA! Meer info

Uiltje's Session IPA's

Ff Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje
Sessionable Pale Ale
Een Sessionable Pale Ale voor in het zonnetje...

Uiltje's Session IPA Archief

Fancy Shorts Session Brut IPA

Fancy Shorts

4.8%, Session Brut IPA
Uiltje- Uilskuikentje- Fles

Uilskuikentje Mandarin Edition

4,3%, Lente bier / Mandarijn Edition

Session IPA Betekenis

Wat willen we? Session bier! Wanneer willen we het? Den ganzen tag!

Een jonge verschijning op de internationale bier bühne. De term session bier heeft de neiging verwarrend te zijn. Volgens BeerAdvocate is de definitie van een session beer “een bier van minder dan 5,0% ABV met een mooi evenwicht tussen mout en hop dat een zuivere afdronk en een hoge drinkbaarheid vertoont”. Als we kijken naar de Top Rated Beers van Untappd, is de term session alleen van toepassing op IPA: IPA – Session/India Session Ale.

Session IPA vs IPA

RateBeer deelt Sessions ook in bij IPA’s, en vertelt ons dat “deze klasse van bieren ontstond rond 2010 uit de Craft Beer traditie als een reactie op de trend van steeds sterkere bieren en een grotere publieke waardering voor hoppige bieren. Ze onderscheiden zich van de American Pale Ale doordat ze doorgaans een lager alcoholgehalte hebben en een meer hoppig profiel.”

Welke soorten Session IPA bieren zijn er?

Uit deze bronnen alleen al kunnen we de concluderen dat Session alleen van toepassing is op hop-dominante (maar evenwichtige) bierstijlen, met een ABV onder de 5%. Maar, – er is altijd een maar – als we dieper kijken op deze sites door daadwerkelijk te zoeken naar Session bieren, komen we hele andere variëteiten tegen:

En een van onze favorieten:

Session Saison (zeg dat nu is vijf keer achter elkaar). Laten we eens kijken of de geschiedenis ons iets meer kan vertellen over waar de term Session bier vandaan komt.

Wat is een Session of wat zijn Sessions?

Zoals alles wat met bier te maken heeft, is ook hier de geschiedenis een beetje vaag. De meeste verhalen die we vonden na de meest lakse poging om te googelen op “history of session beer” vertellen ons allemaal hetzelfde (NB: als het over bier gaat, betekent dit meestal dat het niet waar is, bv. de geschiedenis van IPA’s). Het komt erop neer dat “session” uit de Britse wetgeving komt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, toen de kroeg-uren en voedsel werden gerantsoeneerd. Als Brit had je slechts een bepaalde periode (a session) om je ale te drinken en je daghap te eten.

Andere verhalen gaan over een ouderwetse Britse traditie om in een pub grote hoeveelheden bier te drinken, en bieren met minder alcohol zorgde ervoor dat cafébezoekers langer in hun stamkroeg konden blijven en meer konden uitgeven.

Een moderne Session IPA

Dichter bij onze huidige tijd zou session een reactie kunnen zijn op trends in de ambachtelijke bierindustrie. Als we kijken naar de best gewaardeerde bieren op de eerder genoemde websites, werden deze lijsten in het begin van de jaren ’10 volledig gedomineerd door sterke en stevige bieren. Russian Imperial Stouts en Double IPA’s waren hier in overvloed. Deze bieren zijn echter niet bedoeld om in dezelfde overvloedige hoeveelheden te worden gedronken als onze Westerburen dat honderd jaar geleden deden. De markt reageerde hierop door te vragen om bieren met een vergelijkbaar smaakprofiel, maar lichter van body en ABV. De brouwers begonnen verschillende bierstijlen met deze kenmerken te brouwen, waarbij de uitdaging was om de kwaliteit en het evenwicht te bewaren, vandaar de aanwezigheid van verschillende stijlen en soorten bier in de lijsten van bierliefhebbers met het voorvoegsel of achtervoegsel “session”.

Waar de term session ook vandaan mocht komen, als het op Session bier aankomt weten we wat we lekker vinden. Bij Uiltje zijn we trots op het maken van de beste hopforward bieren op de Nederlandse markt, en onze session bieren weerspiegelen dat streven. Een lager ABV, maar zonder gebrek aan body, smaak en aroma’s.

Session IPA van Uiltje Brewing Company

De grote vraag is natuurlijk; brouwt Uiltje Brewing Company sessions? Het antwoord is natuurlijk JA! Dat doen we zeker. En niet een doorsnee session. Hij heet: FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje. Dat is onze Sessionable Pale Ale die zo’n beetje altijd op voorraad is. Het is een beetje een ‘zomerbier’, dus we brouwen het vaker in de warme maanden, maar tijdens een winterse sessie doet het het ook zeker goed! Wil je Session IPA’s kopen? Ga dan snel naar onze webshop!

Wat willen we? Session bier!

Wanneer willen we het? De hele dag door!