Porter is een krachtig bier met koffie-chocolade-nootachtige tonen en is op traditionele wijze gebrouwen met donker mout (zoals zwarte en bruine moutsoorten) en ale gist. Toch maakt het gemiddelde alcoholpercentage (ABV) van 5% het een drinkbaar biertje! Lees meer
Het intens donkere porter bier heeft een verrassend kleurrijke geschiedenis. Het wordt namelijk niet alleen gelinked aan de geboorte van het populaire stout bier, maar heeft ook een steentje bijgedragen aan de transformatie van de brouwcultuur in Londen, waar het dé dorstlesser was voor de hardwerkende Britse arbeiders.
Gek genoeg zou je kunnen zeggen dat porter bier is ontstaan uit gemak. Zoals je vaker ziet in de biergeschiedenis, zijn er allerlei speculaties over de waarheid van de verhalen rondom porters. Toch komt de volgende versie daarbij het dichtst in de buurt: In de 18e eeuw was het voor pubeigenaren (pub landlords) heel normaal om een mix van bieren te schenken. Een mix van drie bieren om precies te zijn – meestal Pale, Brown en Old Ale – die de ‘Three Treads’ werden genoemd. Het mixen van bier was in die tijd enorm populair en voor de landlords dé manier om van hun biervoorraad af te komen. Een lokale brouwer uit Shoreditch (East London), zo wordt gezegd, besloot een recept te bedenken en een kopie van de Three Treads te maken: ’Entire Butt’ (als in: ‘groot vat’). Dit verhaal is niet helemaal waterdicht, en veel mensen geloven dat de ‘Entire Butt’ eigenlijk gebaseerd is op de populaire Brown Ales uit die tijd. Maar, laat de waarheid een goed verhaal niet in de weg staan. Toch? Het bier werd niet alleen gebrouwen met donkere moutsoorten, maar ook met behoorlijk wat hop. Krachtpatsers a.k.a. ‘stout porters’ die – je raadt het nooit – de eerste voorlopers waren voor het stout bier! Toch werden deze ‘dubbed Porters’ massaal gedronken door de porters (de mannen die goederen door heel Londen rond brachten) en daardoor immens populair. Het was zelfs het enige bier dat de brouwerijen in die tijd nog wilden maken! Volgens de verhalen bewaarde een van de brouwers zijn porters in zulke gigantisch grote vaten, dat toen er eentje klapte, acht arme zielen verdronken zijn in het bier.
Net zoals de stouts, is het porter bier zo donker als de nacht. Doordat porters gebrouwen worden met zwart en bruin mout, kan het bier er zo intens donker uitzien. Toch is niets wat het lijkt. Houd je glas maar eens tegen het licht, en je zal zien dat de kleur zelfs kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Het verrassende is dat sommige lichtere porters zelfs robijnrood van kleur kunnen zijn – al komt dit wel minder voor. Net zoals bij stout bier, maakt de dikke schuimlaag het porter beer een smakelijke eye-catcher.
Eén soort porter bier.. dat zou maar saai zijn. Maar goed nieuws: door de jaren heen heeft deze biersoort zich namelijk ontwikkeld en kun je tegenwoordig kiezen uit een heel scala aan porters. Laten we beginnen met de klassieke, bruine porter, het meest traditionele exemplaar. Heb je wel eens een porter gedronken? Grote kans dat het dan deze klassieke was. Met een alcoholpercentage van 4 tot 5% is het dit heel toegankelijke biertje. Perfect voor een middagborrel, voor in de avond, of eigenlijk voor elk moment! De Robust Porter is een iets sterkere versie van de klassieke bruine porter. Deze porter wordt door veel liefhebbers geassocieerd met de bieren die craft brouwerijen meer recent gemaakt hebben, als experiment met hogere alcoholpercentages, en met Amerikaanse hop.
Ben je op zoek bent naar bier met nóg meer power, dan is de Baltic Porter the one! Zoals de naam al doet vermoeden, is deze porter een favoriet in de Baltische staten. In tegenstelling tot de andere twee, wordt dit Baltic bier gebrouwen met lager gist en met hogere fermentatie temperaturen waardoor hij helderder blijft. Toch is deze porter met gemiddeld 8-9% (en soms zelfs 10%) een zware jongen te noemen. Zo eentje om lekker mee op te warmen op een koude winterdag.
De uitgesproken chocolade-koffie-achtige smaken van porter bier komen goed van pas bij food pairing. Net als bij de stouts, gaat dit bier perfect samen met rood vlees, sappige burgers en worsten. Zorg dus dat je een aantal porters in huis hebt als je van plan bent de BBQ aan te steken!
De laatste jaren is foodpairing met bier en kaas niet meer weg te denken uit de keuken, en zo zou het ook met porter bier moeten zijn. Vooral het porter bier met nootachtige accenten past goed bij de meer nootachtige kazen. Mocht de kaasplank niet jouw eerste keuze zijn.. dan is porter bier ook echt iets voor zoetekauwen! Porter en chocoladetaart zijn namelijk een match made in heaven. Ze hebben allebei dezelfde smaken en vullen elkaar daardoor perfect aan op tafel.
Welke porters we hier bij Uiltje brouwen? Goede vraag. In de basis zijn we als brouwerij gespecialiseerd in hoppige, frisse IPA’s. Maar no worries, want ook wij hebben ons gewaagd in de wereld van de donkere bieren. De afgelopen jaren hebben we een aantal hele populaire porters gebrouwen, zoals onze Matryoshka Doll, een Baltische porter met 7,5%. Mocht je onze Meneer de Uil Barrel series al kennen, dan weet je waarschijnlijk dat we een ‘barrel aged porter’ gemaakt hebben. As we speak brouwen we geen porters bij Uiltje, maar.. als je een liefhebber bent van donker bier, moet je zeker eens een kijkje nemen in ons assortiment stouts. Als je de beer release calendar op de website bekijkt, zie je de stouts die nog gaan verschijnen in onze Mind your Step series en Grandson series. Krachtige stouts die worden gebrouwen met verrassende ingrediënten; bieren waar je zeker blij van zal worden. Deze smakelijke stouts houden je hopelijk op de been totdat we weer een nieuwe porter gaan uitbrengen.
Zin in porter bier gekregen? Bestel ze in de Uiltje Brewery webshop. Daarnaast vind je uiteraard allerlei andere soorten craft beer…