HomeBierenIPA

IPA

Wat is India Pale Ale?

Welkom bij de geweldige IPA-sectie van Uiltje Brewing Company. Hier vind je al onze hop-forward IPA’s. Stuk voor stuk gebrouwen met een unieke selectie van (voornamelijk) Noord-Amerikaanse hop. Deze IPA’s zijn allemaal onderscheidend uniek en klaar om naar u te worden verzonden!

Double IPA
Now here’s a little story we’ve got to tell....
€ 5,50
Grapefruit IPA
Ze zeggen dat elke superheld een zwakte heeft, maar...
Double IPA with Forest Fruit Breakfast Prinkles
Dit soort sh*t gebeurt er als twee vooruitstrevende Nederlandse...
€ 6,00
Oranje IPA
Alleen verkrijgbaar per doos: 12 x 440ml - Geen...
IPA
Na het stapelen van de vele post-party flessenpiramides met...
Juicy IPA
Als Will Smith een bier was, zou hij dit...
€ 5,00
Superhero IPA
Is het een vogel, is het een vliegtuig, is...
€ 2,69
Juicy Pale Ale
Dames en heren, de jacht is geopend! En dit...
€ 2,59
0,2% IPA
Het gaat niet om de grootte van de vogel...
€ 2,25
Imperial IPA
*ONLY SURGEONS IN TRAINING BEHIND THIS POINT* Welcome to...
€ 3,49
Champagne Slushy Brut IPA
We hebben onze Fancy Pants opgepimpt tot een psychedelische...
€ 3,95
Brut IPA
Koketteren als een PIMP uit de jaren 70; dat...
€ 2,89
North West Double IPA
* Wild West gitaarriff begint te spelen * Je...
Double IPA
De Big Fat 5 is oorspronkelijk gebrouwen voor het 5-jarig...
€ 2,99
IPA
In het hart van Amsterdam vind je restaurant de...
€ 2,69
IPA
Een schokkend narcistische IPA! Zorg ervoor dat je deze...
€ 2,79
Hoppy Wheat
Denk je aan Nederland, dan denk je aan seks,...
€ 2,69
Triple Dryhopped Westcoast IPA
...
€ 3,45
NZ Double IPA
Verwar deze Waimea niet met Waimeeaameeaaa!!, onze 2020 ode...
Triple IPA
Joost mag het weten is not an IPA, not...
White IPA
We hebben deze lichte, fruitige en hoppige white IPA...
Extraordinary Hoppy Pale Ale
1-2-3 en tot de 4. Het maakt niet uit,...

IPA archief van uiltje

Put on a hoppy face...

9%, Double IPA

Chico Chico IPA - Beer Bastards Collab

5,7%, IPA

Mr. Green

11%, Triple IPA

You Get An IPA! And You Get An IPA! Aaaahhhhhh! Everybody's getting an IPA!!

7,8%, NEIIPA

Willamette Wookie

9,5%, Tripe Dry-Hopped New England Double IPA

Willamette Wolverine

9,6%, Triple IPA

Waimeamea!

5,3%, West Coast IPA

Three Little Owls

9,1%, Double IPA with Cannabis

The H-Team

6,8%, West Coast IPA

The Greench Stole X-Mas

7,8%, Double IPA DDH

Tettnang On Board Of The Titanic

Euro IPL

Soraci Stingrays from the Abyss

6,6%, Brut IPA

Rice Rice Baby

8%, Rice IPA

Peacock On Acid

5%, IPA

Pacifica Sonata

8,2%, IPA

Pacific Rangers

8,6%, Double IPA

Obi Owl Kenobi

7,2%, West Coast IPA

Napoleon Belmaparte

7%, Blonde IPA

Muhammad Owlie

8,0%, Brut IIPA

Monster IIIPA

18%, Monster IIIPA

Mojo Jo-Juice

6,6%, Fruited New England IPA

Mohopmed Gandhi

9%, DIPA

Man in Black

8%, Double Black IPA

Little Black Dress

IPA

Liberty Lightyear

7,7%, Double IPA

James Blonde

6,5%, Gin & Tonic Brut IPA

I Remember my First Check-in

6%, Sour IPA

Howly Grail

8%, NEIIPA

Here Comes The Summit

6,2%, IPA

Habbekrats

1%, IPA

Goodfeathers

8,5%, Brut IPA

Go Go Gadget... IPA!

4,5%, IPA

Frontowl 44cl

10%, Triple Westcoast IPA

Fresh Prince Of Bravo

7,0%, Juicy IPA

Flight of the Falconer Falcons

7%, Rye IPA

Ff Chillen Met Je Billen

Blonde IPA

Extravaganza

6,5%, IPA

Ella The Circus Elephant

8%, Grapefruit Double IPA

El Chapo

9,5%, Double IPA

Easy Peasy Lemon Squeezy

6,2%, New England IPA with Lemons

Don Perignon

8,5%, Brut IPA

Dok'ter Who-Hoo

7,5%, Fresh Hop West Coast IPA

Che Guava

5,6%, Guava NEIPA

Cascade green sweater

8,4%, Single Hop Double IPA

California Love

5,6%, California Pale Ale

Back to the Fuggle

4,6%, English IPA

American Beauty

6,5%, American Beauty an Oak Aged DDH Brut IPA

Amarillo Armadillo

9,4%, NEIIPA

5,4,3,2,1 Tomahawks Are Go!

7,2%, West Coast IPA

Freshfest 2020 cancelled edition

6,0%, NEIPA

De geschiedenis van IPA

Hier bij Uiltje Brewing Company is het brouwen van IPA’s onze specialiteit. We houden van IPA-bier en we houden ervan onze eigen wendingen eraan toe te voegen, dus een gewone IPA wordt echt iets speciaals. De bierstijl IPA is vrij populair zoals we die kennen, maar er is een verleidelijk rijke geschiedenis als het gaat om dit geweldige hoppige bier dat we allemaal kennen en waar we vandaag van houden!

De initialen, IPA, zijn een afkorting van de term; India Pale Ale. De oorsprong van de term IPA gaat helemaal terug tot de 18e en 19e eeuw. India Pale Ale was de oplossing voor een steeds grotere vraag naar goede verfrissing voor de Britse legioenen in West-Indië. Het Britse rijk had troepen, emigranten en matrozen over de hele wereld gestationeerd. India was vroeger een van de meest vitale buitenposten vanwege het klimaat en de kruiden, om nog maar te zwijgen van de strategische ligging. Ja, er waren veel voordelen van een buitenpost in India, maar er was één vreselijk, vreselijk nadeel waar de Britten waarschijnlijk geen rekening mee hielden toen ze voor het eerst besloten zich in India te vestigen.

De oorsprong van de IPA-stijl

Het Brits-Indische leger was volledig uitgedroogd. Hun kaki uniformen zuigen hun zweet op terwijl ze de hele dag werkten onder de brandende Indiase zon. Onnodig te zeggen dat ze hunkeren naar een goede verfrissing. Helaas beseften de Engelsen al snel dat het klimaat in India het brouwen van een lekker bier onmogelijk maakte. Een beetje geluk, want een koelkast zou pas over een paar eeuwen uitgevonden worden, wat betekent dat de enige bieren die geïmporteerd konden worden voornamelijk lauwwarme, donkere, sterke bieren waren.

De eerste Britten die zich in India vestigden, werden geconfronteerd met het enige bier dat geschikt was voor import; Zwaar, lauw, Porters. Vroeger een populaire keuze onder Londenaren om jezelf op een kille dag op te warmen. Een doel dat de tropen met overtolligheid verwelkomden vanwege de ondraaglijke temperaturen.

De meeste van deze Porters werden gebrouwen door een bedrijf dat de brouwerij George Hodgson heet, een paar kilometer stroomopwaarts van de rivier de Lea van het hoofdkantoor van de voormalige East India Trading Company in Oost-Londen. Deze Porters, uitgegeven door de overheid, werden geproduceerd door George Hodgson, in zware, houten vaten gedaan en aan boord van koopvaardijschepen gebracht die naar buiten gingen.

De schepen met de regering Porters vertrokken en begonnen aan hun gevaarlijke reis, die gemiddeld ongeveer zes maanden duurde, waarbij ze tweemaal de evenaar overstaken. De schepen die de vaten droegen, werden East Indiaman genoemd. Binnen deze schepen van 1000 ton waren de omstandigheden erbarmelijk. Het ruim was een hels, stinkend dek, wazig van de hitte en vol oude zeemansziekten. Met elke andere golf die de schepen doorkruisten, rolden de vaten om en kwamen ze af en toe los van hun grenzen. Zoals je zou verwachten, deden de bieren het tijdens deze reizen meestal niet zo goed. Het kwam meestal besmet, oudbakken en soms helemaal niet aan vanwege kapotte vaten of dorstige matrozen.

De oplossing van Hodgson: de India Pale Ale

Het Oost-Indische regiment raakte des te meer gefrustreerd door de slechte kwaliteit die Hodgson leverde naarmate de dagen verstreken. Zelfs als de Porters arriveerden en niemand zouden doden als ze dronken waren, werd het donkere, zware bier niet gewaardeerd door het regiment, gezien de omstandigheden. Hodgson, die net zo gefrustreerd was als zijn consumenten, deed poging na poging, maar niets werkte.

Uiteindelijk bood Hodgson nog een van zijn ambachtelijke bieren aan, genaamd “Oktoberbier”. Normaal zou dit type bier in vaten rijpen, om uiteindelijk na een aantal jaren gerstewijn te worden. Dit proces werd vaak gedaan onder de rijken toen er een zoon werd geboren. Meestal werd het bier op vat op de dag dat een zoon werd geboren, en vervolgens gedronken op de dag dat de zoon zijn 18e verjaardag vierde. Om ervoor te zorgen dat ze vers blijven smaken, zaten de vaten vol met hop, soms tot wel 10 pond per vat.

Ondanks dat hij ervan overtuigd was dat deze laatste poging ook niet zou kunnen baten, besloot Hodgson toch een aantal vaten zijn versie van “oktoberbier” te verschepen. Hij maakte dit bleke bier sterk en boordevol hop, die een natuurlijk conserveermiddel is, net als de tannines in wijn. Zijn kracht en smaak zorgden ervoor dat het bier de reis naar India overleefde zonder besmet of oud te worden. De hop werkte ook als een ideale tegenhanger voor de zoetheid van de mouten die voor dit bier werden gebruikt, waardoor het eigenlijk best aangenaam was.

Op een januaridag in het jaar 1822 plukte de eerste Oost-Indiër die Hodgsons beroemde primeur vervoerde, speciaal pale ale van echt oktober-brouwen. Superieur aan elk bier dat ooit het verre Indië bereikte, dit pale ale was een enorm succes, dat later bekend zou worden als India Pale Ale. De Britse kolonisten verlangden al jaren naar zo’n bier! Een helder en sterk bier, vol hop. Een echte smaak van thuis, en ook een boost van antibiotica voor beruchte ziekten zoals scheurbuik!

Moderne IPA’s zoals we die kennen

Na de bloei van het Britse rijk veranderde de koers van de IPA. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw werd de IPA ook op zijn rechtmatige plaats geïntroduceerd, in de Engelse pubs. De IPA kreeg ook grote bekendheid in het buitenland, omdat de Britten ook begonnen met het exporteren van deze India Pale Ales naar de Verenigde Staten. Toch begonnen lagers in Europa het over te nemen. Samen met het verbod in, werd al het brouwen weggevaagd in de VS, en IPA’s werden steeds minder populair tot uiteindelijk een schaduw van het verleden.

Na een lange tijd in het donker te hebben geleefd, hebben een paar Noord-Amerikaanse brouwerijen in de jaren zeventig IPA-bier nieuw leven ingeblazen. Het gebruik van Amerikaanse ingrediënten, voornamelijk hop, was een openbaring, aangezien de meeste mensen in die tijd nog nooit India Pale Ale hebben geproefd. New Albion Brewing was de eerste die zich in dit lang vergeten gebied begaf. Hoewel hun avontuur maar een paar jaar duurde, brachten ze de Verenigde Staten in een brouwerevolutie.

In de loop van de tijd volgden steeds meer Amerikaanse brouwerijen die bieren brouwen met alle hop die ze konden verzamelen. Gaandeweg kregen de brouwerijen meer ervaring en gingen ze experimenteren met allerlei smaken, hop en zelfs fruit. In de jaren tachtig kwam er een enorme verscheidenheid aan verschillende IPA’s beschikbaar voor het publiek. Rekening houdend met het feit dat 50 jaar eerder de Amerikaanse biermarkt gewoon van de ene op de andere dag ophield te bestaan, kende de Amerikaanse bierindustrie in feite een nieuwe start. Er waren absoluut geen grenzen, noch waren er traditionalisten om naar te luisteren.

Ongeacht het feit dat de Lagers in die tijd enorm populair waren in Europa, had de Hoppy-bierstijl het volledig overgenomen in Amerika. De Verenigde Staten, voornamelijk in het noordwesten van de Stille Oceaan, verbouwen een grotere variëteit aan hop dan waar ook ter wereld. Er zijn eindeloze combinaties te maken en verschillende smaken om te ontdekken met deze Amerikaanse hop. Sommige zijn zacht en citrusachtig, terwijl andere ruw en droog en soms zelfs fruitig zijn.

Was dit dan het hele verhaal?

Nou, het is inderdaad een verhaal, een sprookje zou je zelfs kunnen zeggen. Ja, George Hodgson was een brouwer. Ja, hij gebruikte ook hop voor conservering. Maar meneer Hodgson was in de eerste plaats een flodderige zakenman.

Een snelle omweg naar onze favoriete bierkruiden; hop! We zouden pagina’s vol kunnen schrijven over deze bijna magische grondstof, maar voorlopig houden we vast aan het feit dat hop sinds 1100 na Christus uitsluitend werd gebruikt bij de bierproductie in West-Europa, vanwege maar niet beperkt tot de effecten op het aroma, smaak en conservering in bier en brouwen. Vanaf de 14e eeuw zou dit additief zijn weg vinden naar de Britse brouwketels en de 18e eeuw was George Hodgson zich zeker bewust van de positieve bijwerkingen die hop op tafel zou brengen.

George Hodgson heeft India Pale Ales niet ‘uitgevonden’. Wat hij wel deed, was het verkopen van zijn Stock Ales (bieren die bedoeld waren om te rijpen) aan de kapiteins van de East India Company die de locatie van George’s Bow Brewery erg handig vonden om hun tall ships aan te meren. Voeg daarbij het genereuze krediet dat George de kapitein-handelaren die naar het oosten zeilden, schonk, en de Bow Brewery werd al snel een grote speler in de internationale handel. Maar waren het alleen die Stock Ales? Er wordt vaak gezegd dat de would-be-IPA’s de enige bieren waren die ongeschonden uit de reis van 6 maanden zouden komen, maar het blijkt dat dit weer een sprookje is; porter was volgens historische gegevens veel populairder (en goedkoper). Er werd twee keer zoveel portier verscheept als enig ander bier – behalve ciders en madeira.

Helaas voor George kreeg hij het beste van hem. Om de handel uit te melken besloot hij zijn eigen rederij op te richten om het werken met de EIC-kapiteins te omzeilen. Om zijn eigen bedrijf concurrerender te maken, verhoogde George de prijzen voor de EIC en trok hij hun krediet op.

De kapiteins gingen echter niet zonder slag of stoot ten onder en vonden al snel andere brouwerijen die met hen wilden samenwerken. In Burton-on-Trent waren er brouwerijen die lange tijd donkere Porters en zoete Burton Ales brouwen, beide wijdverbreid in het keizerlijke Rusland. Helaas stopten hoge accijnzen hun winstgevende zaken, maar karma verbond de zoekende kapiteins en de brouwers met lege handen in Burton-on-Trent. Ze begonnen bieren te brouwen om aan de vraag in onder meer India te voldoen, en de rest is geschiedenis. Het bleek dat het water dat werd gebruikt voor het brouwen rijk was aan calciumsulfaat, wat resulteerde in drogere en bitterdere bleke ales (calciumsulfaat helpt zetmeel om te zetten in suiker). Moderne brouwers * burtoniseren * hun water, om het geschikter te maken voor IPA’s.

Brouwers als Allsop en Bass zouden enorm profiteren en begonnen te adverteren met termen als Pale Ale zoals voorbereid voor India, maar de eerste bekende vermelding van India Pale Ale komt van een Australisch tijdschrift, de Sydney Gazette en New South Wales Advertiser.

De Bow Brewery van George Hodgson sloot zijn deuren in 1849. De zich ontwikkelende wegen en spoorwegen tussen Londen en Burton-on-Trent betekenden een doodsteek voor de ooit welvarende bierfabrikant.

Concluderend: IPA’s zijn niet uitgevonden, maar een evolutie ten opzichte van de October en Stock Ales & Bitters. IPA’s werden niet in grote volumes gebrouwen, maar vonden hun populariteit later in hun eigen achtertuin Engeland waar het concurreerde met onder andere portier. Twee wereldoorlogen en de opkomst van lagers waren een voorafschaduwing van de vroegtijdige dood van de stijl, die vervolgens weer tot leven kwam aan de overkant van de vijver in de Verenigde Staten; het inluiden van de ambachtelijke bierrevolutie rond de eeuwwisseling.

IPA online kopen bij Uiltje Brewing Company

Na deze ‘Amerikaanse bierrevolutie’ werd de vroegere glorie van IPA hersteld, samen met veel nieuwe en diverse smaken. Om nu een paar decennia vooruit te gaan, tot op heden, zijn IPA’s over de hele wereld immens populair. Niet alleen die gemaakt in Amerika, maar ook veel Nederlandse en Britse IPA’s. Het is heel gemakkelijk geworden om een ​​eerlijke IPA in handen te krijgen, nu internet een rol speelt. U kunt IPA online bestellen en binnen een oogwenk laten bezorgen.

In tegenstelling tot de Belgische of Duitse biermarkt wordt op de Nederlandse biermarkt veel geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten, zonder in te spelen op traditionalisten. Er zijn veel Nederlandse ambachtelijke brouwerijen die heerlijke IPA’s maken. Hier bij Uiltje Brewing brengen we een ode aan het herstel van IPA door alleen de beste hop te gebruiken. De meesten van hen groeien eigenlijk in het Pacifische noordwesten! Veel van onze India Pale Ales zitten boordevol hop, en soms zelfs van meerdere soorten. Dit maakt onze IPA’s extreem hoppig en barstensvol unieke smaken. U kunt IPA nu eenvoudig online bestellen op onze website. Bestel uw IPA online en we sturen hem naar uw adres, zodat u achterover kunt leunen, ontspannen en kunt nadenken over de verbazingwekkende geschiedenis van India Pale Ale! Bestel vandaag nog uw IPA’s online!